Apam Mekar ni memang menjadi kesukaanku.. dulu slalu beli tp bila dh pandai wt ni xpenah lagi belinyerr coz kdg2 beli berbau telor sgt lah n kdg2 cam nk pahit..(ceweewaaahh mentang2 dh pandai wt complen lak yerrr) : ) ni step by step mcm mana eon buat ni.. so sape2 yang nak blaja wt silakan.. resepi ni dr chef hanieliza.. resepi kliza ni mmg the booommmm.. best oooo..
250gmm gula
2 biji telor
1 sudu kecil esen vanila
200ml susu segar
300gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
pewarna kuning dan merah
acuan kertas
Cara-caranya:-
- Panaskan kukusan
- Pukul gula dan telor hingga kembang dan gebu (ala-ala betanduk gitu)
- Masukkan esen vanila dan pukul lagi
- masukkan gandum,susu dan ovallate. pukul hingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk. masukkan pewarna yang digemari.
- Masukkan adunan dalam piping bag.
- Picitkan serba sedikit setiap adunan kedalam acuan kertas tadi.
- Kukus selama 15minit.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment