Kek yang sangat lazat kombinasi kek coklat yg moist with karamel..walla resepi yang sedap ni dr sifu blog KNOR SECUBIT GARAM dan ANNA QAWINA.. thanks dear!
PUDING KARAMEL:-Bahan A
STEP 1
2sdb gula pasir ditaburkan dlm loyang
STEP 2
Buka api perlahan dan jadikan gula hangus. ratakan
Bahan B
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat manis
1sdt esen vanila
2 bj kuning telor
3 bj telor (putih& kuning)
STEP 3
- kacau perlahan bahan B dan tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
STEP 4
- bakar secara karamel secara steam bake pada suhu 180'c selama 15minit.
KEK COKLAT MOIST
BAHAN A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn gula kastor
1 cwn minyak jagung
CARA:
-satukan semua bahan A dalam periuk.gaul rata kemudian masak atas api yang kecil dan kacau hingga
sebati. padam api.
BAHAN B:
1 cwn tepung gandum
1sdt soda bikarbonat
1sdt baking powder
- semua bahan di atas di ayak.
BAHAN C:
3 bj telor + 2 putih telor dari lebihan puding karamel - pukul dengan whisk
CARA-CARA PENYEDIAAN BAHAN KEK:-
1) Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli.gaul sebati dgn whisk/senduk.
2) Tuangkan adunan ke dlm loyang karemel tadi.
3) Bakar secara steam bake suhu 180'c selama 1jam@ sehingga masak bergantung pd oven masing-masing ok
guna loyang 8 tu yg nipis ckit.
No comments:
Post a Comment