Assalamualaikum.. arini nak share resepi paling sempoi dan sedapp ni.. resepi asal kung Pao chiken tapi sebab buat ayam ball tu tukar nama.. hihi.. Resepi yang sama leh buat Ketam, Udang, Sotong dan juga daging burger..
KUNG PAO CHICKEN
Bahan A
600g isi ayam- potong dadu (saya guna ayam ball ayamas)
Tepung Jagung
Secubit Garam
Cara-cara :-
Isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung
goreng dan toskan
Bahan B
100g gajus- beli yg ready untuk dimakan
30g lada kering- pilih yg lebar potong1.5 inci panjang
2 biji bawang besar- potong dadu besar
4 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 inci halia- tumbuk halus
1 biji lada bengala hijau/merah potong lebar
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
1/4 cawan air
minyak untuk menumis
Cara-cara:-
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Goreng lada kering hingga garing.. ketepikan
3. tumis halia, dan bawang putih hingga garing masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada benggala, isi ayam, sos tiram , sos cili dan air.
5. Biarkan kering masukkan gajus... siapp makan dengan nasi panas..
SELAMAT MENCUBA..
* boleh pelbagaikan lauk yang nak digunakan..
No comments:
Post a Comment