resepi ni tercipta gara-gara suka sangat makan sosej kat Desa indah Permai masa tu study kat USM Penang. sedap sangat tp masa tu xdelah pikir pakcik tu wat camne kan.. saya panggil dia Pcik Mus jer.. (muka dia ala-ala mamak gtu, n ingat sgt kat misai dia.. kuikuikui.) abis jer blaja tahun 2004 duk teringin nk mkn so slps beberapa kali cuba haah dh dapat la rasa yg Pak mus buat tu walaupun x sebijik sama tapi bolehlaaaa..
Bahan-bahan:-
1 paket sosej ayamas (hiris nipis)
4ulas bawang putih *
1 sudu besar lada hitam (nk pedas leh tambah lagi yer)*
4 sudu besar kicap manis
1 biji capsicum kuning or merah
5 biji lada burung ketuk tau(tetiba jer lupa nama lada ni.. tp lada burung pun semua tau kan)
1biji bawang besar (hiris bulat)
secubit garam n gula
sedikit minyak
* bahan ni kena tumbuk yer..
Cara-caranya:
- Tumiskan bahan yang di tumbuk tadi hingga wangi.
- Masukkan sosej.. bagi nampak garing ckit.
- Masukkan kicap.
- Kemudian masukan capsicum, lada burung, bawang besar. n secubit garam n gula sebagai perisa.. yang ni memang tangan ni cepat jer nk buh dh terbiasa.. tok aji or perasa2 lain xpenah guna.. kesihatan diutamakan..
- opss sori melalut DAH SIAP!
walla..sedap nyeeeee
ReplyDelete