Friday, July 27, 2012

KETAM TELOR MASIN..


Bersua lagi.. ni juadah berbuka semalam.. baru sempat  updated  hehe.. Resepi sempoi jer versi eonisbalqis.. ahaks.. kuikuikui..

KETAM TELOR MASIN

Bahan-bahan:-
1kg ketam
Tepung Jagung secukupnya -  utk salut ketam
3 biji telor masin
Bawang merah - di potong dadu
Bawang Putih- dpotongi dadu
5 biji cilipadi potong kecik - nk pedas leh buh lebih yerr..
2 tangkai daun kari
3 sdb butter
3sdb susu cair
garam n gula secukup rasa

Cara-caranya:
1. Ketam yang dah dibersihkan digaul dengan tepung jagung. Goreng dalam minyak yang banyak dan garing.
2. Cairkan Butter dalam kuali.
3. Masukkan Bawang Merah, putih, daun karidan cilipadi  hingga wangi. 
4. Masukkan Telor Masin tadi kacau tanpa henti nak bagi mesra dengan bahan yang ditumis tadi.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya. 
6. Masukkan Susu Cair dan last sekali Masukkan ketam. Godek2 bagi berpalut elok yer..
Sedia untuk dihidangkan.. 


Gaul Ketam dengan tepung Jagung dan Goreng Garing yerrr!!

Tarrraaa dah siap ready to NGAP..



2 comments:

  1. As'salam Eonis

    Nak panggil ct juga ker hihi. walaupun sempoi lauk tu pasti keluarga suka menikmatinya kan..Alhamdulillah.

    buku 'Pemanis Mulut' Siti Delima tu ker, ada lagi kenapa nak ker :)

    ReplyDelete
  2. kak ct, yer.. nk la akak conteng2 ckit bg semangat rajin ckit.. nk panggil ct ok, sue ok.. suena ok,eonis pn ok.. hikhik eonis ni nama kat alam siber kuikuikui..

    ReplyDelete