Saturday, July 13, 2013

KEK KARAMEL.. yeeeayyy

-->

                                 Assalamualaikum.Salam Ramadhan.. today saya buat kek karamel untuk berbuka yeayyy.. bersorak tu bukan apa.. dh berkali2 sy buat tp mmg x de jodoh org kata or.. x serasi.. hahaha.. kebiasaanya buat jd bengkang adik beradik talam la kot.. hihihi mana tidaknye.. masak rupa menawan naik elok jer tp kuar jer oven menyembah bumi rapat berpeluk ngan karamel tu.. tu kisah dl la.. Alhamdulilah berkat bulan Ramadhan ni.. akhirnye Yeayyy today berjaya gak.. hihihi.. jom semak resepi.

KEK PUDING KARAMEL
sumber: Anna Qawina/Hasue

Bahan-bahan: 

A) Gula hangus
2 sudu besar gula- tabur gula dalam loyang dan masak diatas api perlahan. Biar gula hancur dan warna perang. Ketepikan.

B) Puding
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telor
2 biji telor (kuning+putih)

C) Kek
140g tepung gandung * ayak dengan baking powder
70g gula kastor
3 biji kuning telor
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak jagung
2 sdb susu pekat manis

D) Meringue
6biji putih telor
70g gula kastor
1 sdt krim of tartar

Cara-caranya:-
1. sediakan bahan A ketepikan.
2. kacau semua bhn B perlahan-lahan.. jgn bagi berbuih. nanti x jd pudingnyerr.
3. Tapis bahan B td dlm loyang A ketepikan.
4. Pukul bahan D sampai kembang terbalikkan adunan x tumpah.
5. Pukul bahan C * campurkan semua sekali & pukul guna senduk je. ketepikan
6. Campurkan adunan C+Ddan gaul dengan senduk hingga sebati.. jangan terlebih kacau , agak-agak         
    bercampur sebati je.
7. Bahagikan kepada warna yang disukai. letak pewarna dan paste kalau suka.
8. Masukkan ke dalam loyang berisi karamel td. (A+B) selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan  
    kek akan terapung.
9. Bakar cara waterbath seperti dibawah (loyang kek berada di dlm loyang yg berisi air panas.
   - selama 1jam 10minit, suhu 175'c menggunakan api bawah dl selama 40 minit. kemudian api atas bawah        sehingga masak. * sy td guna api atas bawah suhu 160'c bergantung kpd oven masing-masing ya..

TIPS: jika tak pasti puding masak boleh tambah lg masa membakar 10minit. Bila masak angkat dan rehat sekurang2nya 25minit baru terbalikkan kek yg dibakar td. Masukkan dalam peti sejuk 1jam dan lepas tu mkn sejuk2 cedapppnyerrr.. 
 kaedah Waterbath

 ms ni berdebar gak tkt kek turun hihihi..


Alhamdulillah jd.. lembut je masuk tekak.. jom pakat cuba..


No comments:

Post a Comment