Monday, December 30, 2013

DURIAN DREAM CHEESE CAKE...


Assalamualaikum..Alhamdulillah.. akan ku kongsikan resepi yang sangat sedappp.. very the yummmy.. Resepi ini dapat dari seorang otai bakers Evelyn dalam blog beliau My Baking Workshop... resepi yang meletop ini hasil gabungan daripada buku 'Cheesecake seduction by Catherine Lau and Baking code by Alex Goh... memang meletopp.. cuma cam biasa saya derhaka resepi sedikit hehe coz guna resepi Sponge cake yang dah biasa saya buat dan hasilnya yang sangat gebu.. jom tengok resepi..



Durian Dream Cheesecake

Base:
110g butter,cairkan
200g digestive biscuts, dihancur halus,
2sb brown sugar
30 serbuk koko
50g cornflakes, diramas kasar.

Cara-cara membuat base:
1. Dalam mangkuk,satukan semua bahan2 base kecuali butter yang dicairkan. Gaul rata.
2. Masukkan butter, gaul hingga sebati.
3. Tuang& tekan adunan base dalam spring form tin saiz 9'. tutup& simpan dalam peti sejuk sementara buat kek span.

Vanila Sponge cake
a)
4 biji kuning telur, gred A semestinya
16g gula caster
1/2sk esen vanila

b)
4 biji kuning telur, gred A
100g gula kaster (sy guna 90g)

c)
100g tepung gandum

d) 
50g minyak jagung

Cara-cara membuat sponge cake:
1. Pukul bahan A hingga kembang & gebu
2. Pukul pula bahan B hingga kembang & bertanduk.
3. Satukan adunan B kedalam A, kaup balikkan hingga sebati.
4. Masukkan C, gaul sebati
5. Akhir sekali, masukkan bahan D & gaul sebati.
6. Tuang dalam loyang saiz 9' yang telah dialaskan dengan kertas minyak. 
Kemudian Bakar 180'C selama 30 minit.
7. Sejukkan kek atas wire rack bila sudah sejukbaru dibahagikan 2 bahagian.


Filling:
a)
125ml susu segar
1 sudu besar gula kaster

b)
2sudu besar tepung kastard
2 sudu besar susu segar

c)
2 sudu besar gelatin (halal)
100ml air

d) 
500g isi durian, dihancurkan sedikit jerr

e)
270 cream cheese
120g gula kaster

f)
300ml UHT whipping cream

Cara-cara membuat filling:
1. Satukan bahan A, didihkan hingga gula larut. matikan api.
2. Dalam mangkuk lain, satukan B, gaul rata. tuang dalam adunan A yang didihkan tadi sambil kacau.         Alihkan atas double boiler& gaul adunan hingga pekat & lembut.
3. Dalam mangkuk lain satukan bahan C, cair atas double boiler dan masukkan dalam Langkah 2 tadi. gaul rata. sejukkan sekejap baru masukkan bahan D.ketepikan.
4. Pukul bahan E hingga lembut, kemudian masukkan bahan F pukul hingga pekat. kemudian masukkan    Langkah 3 tadi. gaul rata.
5. Keluarkan loyang berisi base yang disejukkan tadi. letakkan satu lapisan sponge cakeatas base. Tuang 1/2 adunan filling. kemudian letak lapisan sponge yang terakhir dan tuang baki filling. Tutup & simpan dalam peti sejuk semalaman.

Custard topping:
A)
150ml susu segar
10g gula aising

B)
40g susu segar
16g istant custard powder
2 biji kuning telor, pukul sedikit

C
6g serbuk gelatin
45ml air

D
1/2 sk esen vanila

Cara-cara membuat Topping:
1. Satukan bahan A dan didihkan hingga gula larut.
2. Satukan pula bahan B, kemudian masukkan campuran susu tadi. gaul rata dan alihkan atas double boiler.       kacau hingga pekat & lembut. Matikan api. ketepikan.
3. Satukan C. cairkan atas double boiler. masukkan bersama bahan D kedalam campuran susu dan kastad (langkah 2) tadi. gaul rata. biarkan sejuk sebentar baru dituang atas kek. simpan kek dalam peti sejuk 15-30 minit baru dipotong..


Panjang lebar kan... haaahh so cabar diri untuk buat sebenarnya tidaklah seperti yang dijangka bila dah start buat cam 'mutar itik ckit' tapi result sangatlahh perfect...Alhamdulillah soo...

Caiyookkk Selamat mencuba..






No comments:

Post a Comment