Friday, August 19, 2011

BUTTER BREAD PUDING WITH SOS KASTAD




resepi ni dari knor@secubitgaram sedap sgt tp eon Ter lbh bakar tu yang hitam ckit.. so sama-samalah kita mencuba resepi yang sedap ni.. yg paling best roti disapu ngan butter terlebih dahulu sblm dipotong n susun dalam loyang.. kelainan yg mencetus kesedapan yang teramat.. cewahh..




BAHAN-BAHAN:-


10-12 keping roti


butter secukupnya


500ml susu segar ( eon bancuh susu fernleaf jer)


4 sudu besar gula halus


3 biji telor


1 sudu kecil esen vanila


2 sudu besar tepung jagung


sedikit kismis or coklat chip (eon buh kismis n buah ape ntah wana kuning org wt blk Mekah)




Cara-cara:-


1. Sapu roti dengan butter kemudian potong


2. Susun dalam loyang yg telah digriskan


3. Masukkan susu, gula,telor,esen dan tepung jagung dalam bekas dan kacau sebati.


4. Tuangkan adunan ke atas roti dan biarkan 10minit.


5. Taburkan kismis dan coklat chip.


6. Bakar suhu (175-180c) lebih kurang 40-45minit.


7. Sejukkan seketika then potong enak di makan begitu saja or dengan sos kastad.




SOS KASTAD


Bahan-bahan:-


1/2 tin susu cair


1 tin air(guna tin susu cair)


3-5 sudu besar gula (ikut kemanisan sendiri yer)


1 sudu tepung kastad


1 sudu tepung jagung


1 helai daun pandan


sedikit esen vanila


secubit garam




Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat. sentiasa kacau tau takut berketul.


sejukkan dan bolehlah dinikmati bersama Puding Roti tadi.




Alhamdullillah.. siap gak ler menaip resepi knor kita ni.. danisya dr td duk manggil.. jap ye syg..
















No comments:

Post a Comment